Учените са разработили игрова образователна програма, която може да обучи бебетата на втори език само за един час на ден.

В продължение на години, както учени, така и родители признават предимствата на запознаването на бебетата с два езика едновременно: Двуезичната практика доказано подобрява познавателните способности, особено разрешаването на проблеми.

Това двуезично обучение се случва почти без усилия за деца, отглеждани в дом, където се говорят два езика. Но как могат бебета, в чиито домове се говори само един език, да развият тези умения?

„Пo време на научни проучвания за ранното езиково развитие, често се срещаме с родители, които са нетърпеливи да осигурят на детето си възможност да учи още един език, но не могат да си позволят бавачка от чужда страна, а и те самите не говорят чужд език,“ казва Ная Фериян Рамирез, учен в университета на Вашингтон за Изследване и Изучаване на мозъка (I-LABS).

Ново проучване на учените от I-LABS, което се появява в списание „Mind, Brain, and Education“ (Разум, Мозък и Обучение), е едно от първите, които изследват как бебетата могат да научат втори език извън дома си.

Проучването търси отговор на един основен въпрос: Могат ли бебетата да бъдат обучавани на втори език, ако в техния дом не се говори на чужд език и ако е така, на каква чуждоезикова среда трябва да бъдат изложени и колко е необходимо, за да се подхрани този процес?

Учените провели своето изследване в Европа, като разработили игрови, интензивен метод на английски език и съответна учебна програма, която започнали да прилагат в четири детски обучителни центрове в Мадрид, Испания.

Обучение чрез бебешки език

Шестнадесет още незавършили и току-що завършили студенти участвали в изследването като учители. Преди да заминат за Испания, те преминали двуседмично обучение в Института I-LABS, за да изучат метода на преподаване и учебната програма. Държавната разширена образователна система, помогнала на учените да включат 280 бебета и деца от семейства с различни доходи и жизнен статус.

Като се основава на години проучвания в I-LABS на бебешкия мозък и езиково развитие, методът набляга на социалното взаимодействие, играта и високо качество и количество на езиков материал, предоставен от учителите. Методът използва „директна бебешка реч“ – често наричана „бебешки език“ – това е начинът, по който родителите говорят на деца си. Този „бебешки език“ има опростена граматика, по-висока и преувеличена степен на говорене, изнесени гласни.

„Нашето проучване показва, че бебешкият начин на говорене помага на бебетата да учат език, ” казва Фериян Рамирез.
Проведени са сесии по английски език, с бебета на възраст от 7 до 33.5 месеца, с продължителност един час, за 18 седмици, докато друга контролна група получила стандартната двуезична програма в Мадрид. Двете групи са били изследвани на испански и английски езици в началото и в края на тези 18 седмици.

„Науката определя бебешкия мозък като най-добрата машина за учене, създавана някога…“

Децата носели също специални жилетки, оборудвани с олекотени записващи устройства, които записвали процеса на учене на английски език. Записите били анализирани, за да определят колко точно английски думи и фрази е изговорило всяко дете.
Децата, които се обучавали по новия метод показали бърз напредък при разбирането и употребата на английски език и определено надхвърлили резултатите на контролната група във всички възрастови групи по английски език.

Към края на 18-седмичната програма, децата, включени в проучването, произнесли средно по 74 английски думи или фрази за всяко дете, за час; децата от контролната група произнесли 13 английски думи или фрази за всяко дете, за час.

Фериян Рамирез казва, че резултатите показват, че дори бебетата от домакинствата, където се говори само на един език, могат да развият двуезичните си умения в тази ранна възраст.

„С правилния научно-основан подход, който съчетава познаване на особеностите на развитието на детската реч, е възможно много малки деца да започнат да учат втори език, само с един час игра на ден, в съвсем начален етап от обучението,“ казва тя. „Това има огромно влияние върху това как ние мислим и възприемаме изучаването на чужд език.“

„Най-добрите машини за учене“

Последвалото изследване, 18 месеца по-късно, показало, че децата са запомнили това, което са научили. Напредъкът по английски език бил еднакъв при децата, които посещавали двете училища, които обслужвали предимно квартали със семейства с нисък доход и другите две, които обслужвали семейства от средната класа. Това предполага, че благосъстоянието не е определящ фактор при способността на децата да учат чужд език.

Майчиният език на децата (испански), продължил да се развива, докато те изучавали английски език и въвеждането на втори език не е повлиял негативно.

„Науката определя, че бебешките мозъци са най-добрите машини за учене и това, че ученето при децата е зависимо от времето. Техните мозъци никога няма да бъдат по-добри за учене, отколкото са те между 0 и 3-годишна възраст,“ казва съавтора Патриция Кул, съдиректор в I-LABS и професор специалност „Логопедия“.

Резултатите, казва Кул, имат потенциала да променят начина на ранно-езиково обучение в Съединените Щати и по света:
„Родители в Мадрид, в Съединените Щати и по цял свят са нетърпеливи да осигурят възможност на деца си рано да изучават чужд език. Резултатите от преброяване на населението в Съединените Щати показват, че 27 процента от децата под 6-годишна възраст изучават друг език, освен английски вкъщи.

„Докато тези деца са напълно способни да изучават, както майчиния език на родителите си, така и английски език, те също така нямат адекватна езикова среда в периода преди детската градина и като резултат, често изостават в момента, в който постъпят в училище,“ казва тя.

„Новата разработка на I-LABS показва, че ние можем да създадем ранна двуезична образователна среда за ученици, които изучават два езика, в образователните институции и за един час на ден, децата могат да започнат изучаването на втори език по-рано и много по-лесно, отколкото сме си мислели преди. Това е осъществимо за всички, ” казва Кул.

Източник: http://amp.weforum.org/agenda/2017/07/babies-can-learn-a-second-language-in-1-hour-per-day

brazzers hd a natale con alberello e panettone porta pure un bel troione.